
Asociația de Educație și Cultură Outdoor
Mersul pe jos vara și pe rachete iarna, ciclism montan şi rutier, căţărare pe stâncă,
alpinism, speoturism, caiac, canyoning sau schi alpin şi de tură
Mai sus se regăsesc doar o parte dintre activitățile în aer liber (outdoor) a căror practicare educă și ai căror practicanți este de dorit să fie cât mai responsabil educați în spiritul respectului față de natură și față de activitățile pe care aceasta le face posibile.
Cu sediul în zona Brașov, una dintre cele mai importante zone montane din țară, AECO își propune o serie de obiective care să aducă toate acestea mai aproape de fiecare dintre noi:
- Realizarea unor instrumente de lucru moderne și organizarea de evenimente speciale, pentru promovarea educaţiei outdoor în rândul tuturor, adulți, tineri şi copii: publicarea de cărţi/ebook-uri, festivaluri de filme pe tematică
- Organizarea de ture și tabere outdoor în diferite zone din ţară/ străinătate, ca o alternativă de petrecere a timpului liber pentru toți cei atrași de activități în natură
- Dezvoltarea unor infrastructuri turistice integrate în mediul natural pentru iubitorii naturii dar şi pentru atragerea şi cunoaşterea naturii de către tineri în special
- Pregătirea şi formarea de persoane pentru desfăşurarea de activităţi outdoor cu tineri şi copii, în condiţii de maximă siguranţă
- Colaborarea cu alte organizaţii locale, naţionale sau internaţionale pentru obiectivele propuse
Despre toate acestea puteți găsi informații pe site-ul asociației: www.educatie-outdoor.ro
.

Ghidul de Drumeție Montană în Familie
Un ghid de drumeție special adresat familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități, unic în literatura montană românească de azi.
Ghidul conține descrierea a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului, clasificate în funcție de dificultate, însoțite de hărți explicative, imagini și informații utile privind accesul și accesibilitatea traseelor pentru diferite categorii de persoane, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general. În carte sunt descrise trasee aparținând masivelor Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucaș (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).
.
Reading Mountains
”Reading Mountains” (“Munții prin lectură”) este un concurs anual de creație pe teme montane organizat de către AECO în România începând din anul 2016, în vederea celebrării Muntelui chiar de ziua sa: 11 decembrie.
Proiectul educational își propune să scoată în evidență cultura și literatura montană autohtonă modernă, prin încurajarea tuturor celor ce sunt apropiați de munte să scrie despre aceasta, să citească, să publice și astfel să contribuie la crearea și descoperirea unei alte laturi a Muntelui, mai elevată, mai profundă. Evenimentul face parte din seria europeană de evenimente similare organizate în zona munților Alpi sub egida Convenției Alpine.

.

Colecția Read & Walk
Colecția Read & Walk constă în traducerea şi publicarea în limba română a unor cărţi cu valoare educațională consacrate și recunoscute pe plan internaţional.
Prima carte editată în cadrul acestui proiect este impresionanta poveste a lui Jamie Andrew, “Alpinistul Fără Mâini și Fără Picioare”, volum ce a câștigat trofeul de literatură montană la Festivalul Internațional de Literatură Montană de la Banff - o poveste impresionantă, relatată simplu şi uneori chiar amuzant, în ciuda subiectului dur, despre prietenie, pasiune, ghinion, moarte, supravieţuire şi mai ales, despre lunga „ascensiune” înapoi la viaţă a unui om rămas cu permanente sechele fizice în urma unui accident întâmplat în Alpi.
.
Respectă Munții
Parte a unui proiect internațional mai amplu, organizat sub umbrela Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism (UIAA), Respectă Munții are ca principal obiectiv creșterea nivelului de informare cu privire la impactul pe care activitățile umane îl au asupra mediului montan, promovând activitățile turistice montane responsabile, prin reducerea impactului negativ asupra mediului.
Respectă Munții urmărește liniile trasate în manifestul conex denumit 7 Moduri de a Respecta Munții.

.

Evenimente culturale pe teme outdoor
Periodic, AECO organizează diverse întâlniri culturale pe teme outdoor.
Ultima serie de evenimente – Muntele din Livadă – a luat forma unor întâlniri lunare adresate tuturor iubitorilor de outdoor, în care au avut loc variate proiecții de filme sau fotografii și prezentări de carte cu tematică outdoor sau expediții.
Proiectul a avut loc în colaborare cu Consiliul Județean și Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov.
.

AECO este permanent deschisă către colaborarea în domeniul educaţiei outdoor atât cu alte asociaţii sau persoane juridice din România, cât şi cu profesionişti sau alte persoane ce doresc a se implica în domeniul nostru de activitate. Pentru mai multe informații vizitați pagina noastră de web.